Cultura de sticla

Un posibil proiect de lege poate impune televizunilor un timp alocat culturii…Sunt multe televizuni in lume care stiu sa vanda cultura si care fac bani din asta…

Ma uit cu interes la piata de cultura de la televizor…Din pacate deocamdata TVR e singura statie   care ofera produse pe aceasta piata…Firav , o mai face PRO cu „Omul care aduce cartea” a lui Dan C Mihailescu care insa e mai mult o miscare de p.r..

Romania e una din putinele tari in care majoritatea statilor comerciale n-are nici macar un singur produs cultural in grila. Vina insa e a oamenilor de cultura care nu reusesc sa produca programe competitive, showuri care sa capteze atentia  celor care nu mai sunt familiarizati cu cititul cartii…

Cindva pe TVR 2 Iosif Sava realiza una din cele mai urmarite productii de televiziune. Poate si pentru ca invitatii lui erau cenzurati politic la vremea aia, poate si pentru ca intrebarile moderatorului erau bine gindite dinainte, poate si pentru ca Sava, moderatorul, nu te facea sa te simti complexat privindu-l…Bernard Pivot, unul din cei mai mari moderatori de cultura, dezvaluia secretul reusitei…”Sa nu arati niciodata ca ai citit mai multe carti decit telespectatorul tau…”

Pivot a reusit sa doboare cifre uluitoare de audienta cu showul lui cultural, „Bouillon de culture”.  L-au copiat multi , cel mai faimos epigon al lui fiind James Lipton…Sunt convins ca Pivot sau Lipton sunt nume necunoscute multora care-si castiga piinea azi in televizune si care vor gasi programe culturale de umplutura, doar pentru ca e obligatoriu. Cultura poate fi vandabila ! Vor fi greu de gasit moderatori pe masura. . .Si din experienta altora,leafa unui bun show man cultural e cit cea a 100 de prezentatori de duzina. . .

Pivot a nascocit un test faimos cu intrebari pe care azi le regasesc prin reviste de duzina sau adresate de prezentatori tv modesti prin te miri ce talk-showuri ieftine. Probabil , cei care folosesc intrebarile, nici macar nu stiu cine le-a inventat.

Iata faimosul test inventat de Bernard Pivot, unul din marii moderatori tv de cultura din lume…

1. Cuvintul  preferat?
2. Cuvântul pe care-l detesti cel mai mul?
3. „Drogul”  preferat?
4. Sunetul (zgomotul) care-ti place cel mai mult
5. Sunetul (zgomotul) pe care-l detesti cel mai mult
6. Înjurătura, cuvântul cel mai grosier, blasfemia favorită
7. Bărbatul sau femeia pe care i-aş vedea pe o bancnotă
8. Ce meserie n-ai face niciodata?

9. Planta, arborele sau animalul în care ai vrea să te încarnez

10. Dacă Dumnezeu există, ce-ai vrea, după moarte, să-L auzi că-ti spune

Acest articol a fost publicat în Scrise cu negru. Salvează legătura permanentă.