Iasnaia Poliana…

 

     „Toate familiile fericite seamănă între ele, fiecare familie nefericită este nefericită în felul ei.” Asa incepe Anna Karenina a lui Tolstoi. Imi place Tolstoi, cu toata tristetea lui, cu Invierea, cu Razboi si Pace sau Ivan cel prost. Dar mai ales cu Karenina.

          Ziele trecute am avut curiozitatea sa citesc primul roman scris de un calculator, rusii au reusit „performanta”. Romanul se numeste „Dragoste adevarata” si copiaza stilul, limbajul si tehnicile narative a 13 scriitori rusi si straini din secolele 19 si 20 dar povestea are la baza viata eroilor din Anna Karenina. Asta m-a si atras sa-l citesc. O mare porcarie, cu happy-end…Calculatoarele rusesti s-au molipsit de la Bill Gates si isi ignora rude precum Tolstoi sau Puskin…Un amestec de film american cu cintece indiene, asa e prima carte scrisa de un calculator. Habar n-am cum au facut, varianta oficiala e ca o echipa de programatori si filologi au introdus in program tipuri de personaje si situatii si programul a generat cartea in doar trei zile…O mare timpenie…

       Mi-am dorit mereu sa ajung sa vad Iasnaia Poliana, e locul in care s-a nascut Tolstoi, la vreo 200 km de Moscova. In rusa inseamna poiana luminoasa. Dupa 82 de ani de viata tumultoasa Tolstoi se retrage definitiv in acelasi loc in care a si aparut vremelnic. La Iasnaia Poliana….Acolo unde si astazi e inmormintat…Acolo unde sper sa nu fi ajuns inca niciun calculator….

      

Acest articol a fost publicat în Scrise cu negru. Salvează legătura permanentă.