Televiziunilor de stiri…

 

      In iarna ma intorceam de la munte, soseaua era practicabila, nu erau blocaje dar canalele de stiri de la noi transmiteau breaking-news-uri prin care se anunta potopul, sfirsitul lumii, nametii de nedescris, sosele blocate. Pe drum, drumul liber si practicabil, am intilnit doua echipe de reporteri care au gasit un morman mare de zapada. In jurul lui misunau reporteri , cameramani…toti filmau mormanul de zapada…S-au protapit in fata zapezii ai anuntau de acolo apocalipsa. Drumul era liber dar la televizor aveai senzatia ca e sfirsitul lumii…

           

             Colegilor mei de la televiziunile de stiri le ofer un exercitiu….

             27 august…Cea mai catastrofala eruptie vulcanica din istorie…La ora 10 a.m vulcanul Krakatau  a aruncat in aer o energie echivalenta cu 200 MEGAtone de TNT, in comparatie bomba de la Hiroshima a avut 20 KILOtone. Coloana de cenusa vulcanica a fost vazuta de pe navele care navigau pe oceane la o distanta de peste 7000 de km.

             Praful vulcanic trimis în atmosfera a filtrat radiaţiile solare, scăzând anul următor (1884) temperatura medie a globului cu 1,2° C.

              La sase luni după erupţie, fumul pătruns în atmosfera a  provocat în America  si Europa efecte optice stranii la apusul soarelui, de mai multe ori lumea crezând că aveau loc incendii de proporţii. La cinci ani după erupţie, fumul mai era perceptibil în atmosferă.

            Zgomotul provocat de eruptie a fost auzit pina la 8000 de km distanta, fiind cel mai puternic zgomot provocat vreodata pe pamint…

           Se intimpla la 27 august 1883- Va imaginati programul unei televiziuni de stiri din ziua de 28 august 1883?

Acest articol a fost publicat în Scrise cu negru. Salvează legătura permanentă.