Oameni frumosi

     L-am gasit pe Paler intr-o librarie din Chisinau. Stau in aeroport de vreo 40 de minute, pe toate ecranele sunt imagini cu accidentul de avion din Rusia, cel cu presedintele Poloniei, si incerc sa-l rasfoiesc. Era un pasaj care mi-a placut cindva si de care mi-am amintit vazind imaginile de mai jos pe care mi le-a trimis un prieten…Cititi pasajul, priviti imaginile…(oare n-ar trebui ca in aeroporturi sa fi interzise difuzarea imaginilor cu accidente aviatice?) deci…

   ” De dimineaţă, mi-am amintit de mare. M-am revăzut la Costineşti, unde am descoperit plăcerea de a mă arunca, ieşind din valuri, pe nisipul cald. Abia depăşisem treizeci de ani. Închiriam două camere într-o casă ţărănească, foarte aproape de mare, de unde ne duceam prin grădină la plajă. Rămâneam acolo până la prânz, iar după-amiaza jucam pinacle. Eram patru. Uneori ne opream, tăiam un pepene în patru şi îl mâncam, mânjindu-ne pielea bronzată cu zeama roşie picurată din feliile pe care le devoram până la coajă, după care ne spălam la fântână pe mâini şi jucam mai departe. Din cei patru, doi au murit. Eu am îmbătrânit. Dar plaja va fi rămas aceeaşi, invadată de alte trupuri bronzate, dimineţile trebuie să fie şi acum, acolo, dimineţi fără cer, iar marea se clatină, cu siguranţă, la ţărm la fel de îmbietoare, când nu o agită valurile. Şi, fireşte, vor rămâne tot aşa când din cei patru nu va mai exista nimeni. Cu minunata şi teribila ei nepăsare, pe care noi nu o vom putea învăţa niciodată, natura uită tot, chiar şi pe cei care au avut naivitatea să creadă că, măcar, la mare nu există decât prezent.”-O.Paler-

Acest articol a fost publicat în Scrise cu negru. Salvează legătura permanentă.

16 răspunsuri la Oameni frumosi

 1. Monica spune:

  Fragmentul e din „Autoportret intr-o oglinda sparta”,nu?!frumoasa carte…merita citita!Dane,sa ai parte de un zbor placut si lipsit de probleme!

 2. Mihaela spune:

  Il iubesc pe domnul Paler. E prietenul meu. Daca ar fi sa plec intr-o insula si ar trebui sa iau un singur lucru, as lua Convorbirile lui. Dar ce nu-mi place la el? vedeti , vorbesc la prezent,mizantropia, iubea marea, dansul, hainele elegante, Lisa, cartile, modul transant de a spune ce crede,otetarii, etc.Mi-e atat de dor de vorbirea lui inconfundabila…

 3. igor spune:

  Domnule Dan, va deranjeaza un grup de studenti din Rep. Moldova, noi ne okupam cu arta fotografiei. Am vrea ca dumneavostra cind veniti in Chisinau si nu aveti ce face in camera de hotel sa nu pierdeti timpul in zadar ci sa-l folositi. Unul din noi e fotograf profesionist si ar vrea ca in portofoliul lui sa se adauge si fotografii si de-ale dumneavoastra (mentionam ca nu in scop de vinzare), fotografiile le vom da si dumneavoastra ca sa le aveti /si doar in portofoliul colegului meu ,dar si veti petrece timpul bine. Daca da atunci va ateptam sunetul la numarul de tel de celular 069481409, daca nu va multumim oricum si ne scuzati de deranj.

 4. Ildiko spune:

  ai grija la zbor!ACASA TE ASTEAPTA FAMILIA!era un vechi slogan pt.soferi…

 5. adrianna spune:

  si mie imi place paler muult de tot.cartea mea favorita este ”viata pe un peron”,dar cuvinte mai pline de intelepciune nu am mai intalnit precum in ”interviu cu dumnezeu”,desi am inteles ca nu ii apartine lui Paler,tot dumnealui i-l asociez pentru ca prin intermediul acestuia l-am aflat.

 6. adrianna spune:

  OFF TOPIC dane,ce tot iti poarta astia de la click grija in ceea ce priveste castigul tau lunar?sunt frustrati?
  P.S:tu ai 39 de ani???

 7. Dan Negru spune:

  Igor-multumesc, da, cu drag, ne vedem. Va sun cind ajung in chisinau.

 8. dan spune:

  daneee…in post-ul anterior…ti-am indicat un link(si tie) cu Matt asta…k sa stiu ca-l stii si tu,fa-mi cu ochiu’…;)…da…ai dreptate in ce spui!

 9. Dan Negru spune:

  dan- multumesc pentru link

 10. Sorina spune:

  O.Paler, favoritul meu! Adrianna, „Viata pe un peron” e si cartea mea preferata. Pacat ca nu este atat de apreciat pe cat ar trebui.

 11. Petru spune:

  Octavian Paler a fost un mare caracter, un visator incurabil. Spunea ca nu e genul de scriitor cu imaginatie debordanta, si trebuie sa se descrie pentru a scrie. Si asa a si fost. Dar, tocmai in asta a contat secretul lui. Prea putini scriitori pot sau sunt dispusi sa scrie despre ei insisi, cu atata dureroasa sinceritate cum a facut-o Octavian Paler.

 12. matematica spune:

  Boule,
  Daca nu era matematica si trigonometria tu cu ce stiinta te plimbai azi, te tbimbai cu magarul sua camila .Bou trebe sa fi sa spui rau de stiinta care o avansat cat o putut fiind oprita mereu religie si tampiti ca tine …
  credeam ca aia ceva filosofie macar in cap dar numai urlete si lacomie de bani se vede ca ai..

 13. Laurentiu spune:

  FRUMOSI SUNT OAMENII SIMPLI SI SMERITI : CEI CE PRODUC LAPTELE , MIEREA , PIINEA , MAMALIGA SI TOTI CEI CE LUCREZA FIZIC ACESTIA SUNT LOCUITORII RAIULUI CU SUFLETUL APOI DUPA JUDECATA DE APOI ( SFIRSITUL LUMII CUM ZIC NECREDINCIOSII) VOR FI LOCUITORI AI IMPARATIEI CERURILOR . SA NE POCAIM TOTI PACATOSII PAMINTULUI , SA ASCULTAM DE DOMNUL SI DE PREOTII LUI .

 14. Laurentiu spune:

  PTR. MATIMATICIENI : POCAITIVA PACATOSILOR – VIN LITERELE SI MII DE ANI . CU COMPASUL SI ECHERUL ATI MASURAT PACATOSILOR TOTI IDOLII NEAMURILOR : VITELUL DE AUR , ZEII PAGINI , PIRAMIDELE , LOJELE , SI TOT CE-L ABATE PE OM DE LA LEGEA DOMNULUI . UN BOU VIU E MAI DE PRET DECIT UN MINDRU SI UN INSULTATOR AL FIINTEI UMANE , ERA MAI FRUMOS DAC-AI ZICEAI = OMULE , DEOARECE IN OM E CHIPUL LUI DUMNEZEU .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *