Despre generalii din presa…

 

           Se inchid ziare…Gardianul, Cotidianul,Ziua…Am amici care lucrau in redactiile acestor publicatii. Oameni cu familie, cu  copii, buni jurnalisti…Da, e criza, bugetele sunt lovite dar ma intrebam , vorbind cu unii dintre ei la telefon, daca n-o fi si vina celor care le gestionau. O armata e invinsa nu neaparat de nepriceperea soldatilor cit de amatorismul generalilor. Marile batalii s-au cistigat de marii conducatori.

     Am fost in vara la New York Times. Au concediat 100 de angajati , din 1400. Au un sediu urias, al lor, al ziarului, in centrul Manhattan-ului. In 2007 si-au vindut un sediu din New-York iar pe cel de acum, din nou, l-au vindut unui fond de investitii de la care l-au inchiriat ulterior, cu posibilitatea de a-l cumpara in 10 ani. Generalii lor cautau toate posibilitatile de redresare.

         Editia on line http://www.nytimes.com/ este inca gratuita dar vor sa perceapa un abonament de 5 dolari pe luna. Departamentele de cercetare au ajuns la concluzia ca cel putin 200 000 de americani se vor abona cu cite 5 dolari / luna…

      New York Times a propus unor nume faimoase colaborarea tocmai pentru a atrage public. Bono de la U2 scrie acolo, gratis, dar si Seedorf, starul lui AC Milan care loveste dur in colegii din il Calcio, spre deliciul italienilor din America , dornici de scandaluri in fotbal…Alt public acaparat…In doua luni numarul italienilor din America acaparati de NY Times s-a dublat…Doar pentru ca au luat mai mult in seama soccerul,inexistent in State…Acum sunt in tratative cu Michael Schumacher pentru un editorial pe luna. Deja e vilva. Se spune ca Schumi nu va fi capabil sa scrie citeva rinduri si ca de fapt articolul va fi scris de ziaristi din redactia NYT…Dar oare nu asta e ideea? Vilva…Citiva vor cumpara ziarul doar pentru asta. Scrie sau nu Schumi…? Cum scrie Schumi?

        Un amic , roman care lucreaza acolo, mi-a povestit ca toate aceste mari decizii sunt luate impreuna cu intreaga echipa redactionala. Un alt amic, de la un ziar romanesc , desfiintat, mi-a povestit ca sefii i-au trimis doar preavizul…”Scrieti voi , nu e treaba voastra conducerea ziarului.”

         Ideea cu Seedorf, de a scrie la NY Times a apartinut unui jurnalist din redactia sport, un pusti de 24 de ani, nascut in Genoa. Asta dupa ce bordul ziarului a cerut tuturor idei de supravietuire.

      

         Stiu,NY Times e un brand solid, puternic cu 1 milion de abonati in toata lumea dar ce usor e sa le ceri celorlalti ajutor. Mai ales cind ai atitea minti adunate in birouri. Minti pe care le poti folosi si in altceva in vremuri de restriste. Americanii au facut-o. Ai nostri , trimit preavize… Pe timp de  vint, unii isi fac ziduri, fortarete, altii isi construiesc mori de vint. In lumea ziarelor bate vintul…Cei care-si construiesc mori de vint vor supravietui…Le doresc putere colegilor mei care in zilele astea au dus acasa, copiilor, familiei  un preaviz…Adeseori criza e doar pretextul generalilor slabi…Un om slab are probleme, un om puternic are solutii !DSC01336

Acest articol a fost publicat în Scrise cu negru. Salvează legătura permanentă.