Guma de mestecat

        Postez acest clasament al celor mai urmarite productii de televiziune din Romania, aparut cu citeva zile in urma,  doar pentru a-mi justifica afirmatiile de mai jos. Programele mele se afla in astfel de clasamente de 11 ani, TOATE au fost INTODEAUNA in top 5 , de la „Academia Vedetelor” la „Ziua Judecatii”, de la „Ciao Darwin ” la „Castigi in 60 de secunde” , fie ca se difuzau in 2001 sau 2007 sau 2011. Dar nu clasamentul e important in aceasta postare, cu el incerc doar sa-mi justific afirmatiile..

               Adevaratele modele NU se afla in aceste clasamente, si o spun din virful lor. Televizunea doar bine-dispune, distreaza, televizunea e o guma de mestecat pentru ochi. Nu tine loc de educatie, de parinti, de profesori…Sunt mii de pusti care cunosc regulametul de la „Castigi in 60 de secunde” dar care n-au auzit deloc de Regulematul Organic din Tara Romanesca si Moldova, s-a vazut asta la bacalaureat.  Vina e doar a parintilor , a celor care cauta modele in locuri gresite , privesc aspirational spre clasamentul de mai sus…

      Da, analfabetismul e globalizat, americanii, nemtii sau italienii sunt axati pe competentze, nicidecum pe orizonturi largi dar peste tot in lume idolii sunt altii. Adolescentii americani il aveau anul trecut ca model pe Santonio Holmes, un jucator de fotbal american,un sportiv care a reusit in viata prin zeci de ore de antrenament, fiind acum unul din cei mai populari americani. Aceleasi sondajele il dadeau anul trecut in Anglia pe printul William drept modelul adolescentilor.

       Vina nu e a pustilor care au ratat bacalaureatul, nici macar a profesorilor. Analfabetismul se deprinde acasa, de la mama, de la tata…Ei sunt primii care-ti deschid mintea spre Jules Verne sau spre cei din clasamentul de mai sus…Parintii lor sunt primii care deschid televizoarele si inchid cartile. Ei, parintii privesc cu jind spre televizor sau ziare traind in iluzia ca tot ce e showbiz e bine platit,  fara sa stie ca multi domni si multe domnite din acest „sclipici”,din show-biz traiesc din mila altora, de pe o zi pe alta, cu bani putini si compromisuri mari. Tocmai am vazut un reportaj (tot la televizor!) despre mari staruri de la Hollywood fara carte, fara bacalaureat. Adica, „hai ca se poate”…Iluzii vandute de presa…Incultii, analfabetii au dus-o si o vor duce greu mereu…Vieti irosite printre compromisuri, rusine dar mai ales saracie ! Nu priviti exceptiile ! Regula e simpla..incultura=saracie ! Restul e exceptie !

         DA, fiind in varful acestui clasament de mai bine de 10 ani ar trebui sa plec capul, sa-mi cer iertare  doar daca televizunea ar fi OBLIGATORIE ! Dar televizunea e OPTIONALA ! Bacalureatul a fost esecul parintilor…Nu cautati alti vinovati !Televizunea e doar o guma de mestecat pentru ochi…

Acest articol a fost publicat în Scrise cu negru. Salvează legătura permanentă.