Mascaricii !

 

      Pe la 9 dimineata m-a sunat o cunostiinta, nu pot sa-i spun amic pt ca l-am intilnit o data sau de doua ori in viata mea. Habar n-am de unde avea nr meu de telefon…E profesor de limba romana la un liceu din Bucuresti. La telefon era euforic ,imi spunea ca a aparut la televizor si ca sa ma uit neapart sa-l vad. Nu prea am timp de asa ceva,totusi pe la prinz,zapind, l-am vazut…Eram convins ca aparuse la tv intr-o discutie ,la un dialog ceva…Cind colo, cunostiinta mea era la un miting al profesorilor cu o toba in mina, cu un coif in cap , suflind pe deasupra si intr-o trompeta…

         Inteleg lipsurile materiale, stiu ca o duc greu in perioada asta dar n-am sa accept niciodata imaginile pe care le-am vazut azi. O turma de profesori comportindu-se ca niste adolescenti naravasi…Miine vor reintra in clase invatindu-i pe elevi sa aibe un comportament civilizat ,demn,invatindu-i ca in viata eleganta si bunul simt sunt lucruri de pret.

         In 2006 am prins o greva a profesorilor la Madrid. Un sir lung de oameni, decenti, treceau prin fata ministerului lor. Nu scandau, nu aveau trompete,papusi,coifuri,nu tropaiau si nu huiduiau, Doar treceau, in liniste. Asa am aflat ca sunt dascali, m-a uimit decenta oamenilor la un miting si i-am intrebat pe cei cu care eram cine sunt protestatarii. Am aflat ca erau dascali.

            Daca profesorii huiduie in strada institutiile statului , elevii,peste ani de zile, de ce sa le respecte? Stiu, guvernantii,oricare ar fi ei, sunt niste nemernici ,banditi pusi pe capatuiala si furt. Totusi ,decenta se invata in scoala.

            Invatatorul e o luminare care arde luminindu-i pe altii, spunea Arghezi…

             Profesorul de romana, a aparut azi la televizor.Asa cum a trimbitat peste tot… I-am retinut nr in telefon,daca o sa am nevoie de mascarici in shwourile mele o sa-l sun,va veni cu siguranta….

   UPDATE- nu obisnuiesc sa moderez comentarii, las orice. De data asta am scos citeva extrem de vulgare. Le-am trimis in spam. M-a mirat virulenta unor replici. Nu retractez nimic. Cred ca un profesor nu poate avea demnitate in sala de curs daca e vazut de elevi la televizor cu trompete in gura si coifuri in cap , tropaind si huiduind prin piete publice. Eu imi asum rolul de mascarici in tv,asta e diferenta.

Acest articol a fost publicat în Scrise cu negru. Salvează legătura permanentă.