Ultima fotografie….

 

     Oscilez intre Chisinau si Bucuresti…Citesc,dorm, ascult muzica pe avioane…Sunt placut surprins de Moldova. Vineri, in timpul showului,l-am pomenit pe Vieru,am amintit vorbele lui…”Unii viseaza sa ajunga in cosmos,eu am visat sa trec Prutul”. In sala erau peste 200 de pusti care au aplaudat la scena deschisa. M-a impresionat. Ma bucura si cifrele uluitoare de audienta pe care le face emisia acolo. Oamenii vor sa auda vorbindu-se romaneste, vor sa auda muzica romaneasca…Audientele uriase ale showului de pe PrimeTV se datoreaza ,sunt sigur, si faptului ca Romania devine,incet incet, o aspiratie pentru moldoveni si  asta  singurul lor spectacol tv de mare amploare difuzat in limba romana.

          Inca sunt fascinat de fotografii celebre,asa ca amm deschis subiectul la un moment dat . Un amic rus care vorbeste stilcit romaneste,e nascut la Kiev din parinti lituanieni mi-a spus o poveste fascinanta petrecuta in apropierea lacului Kurliskoia din Rusia. Un japonez fotograf,  celebru in lumea fotografilor, a facut o expeditie prin care si-a propus sa surprinda instantanee foto din padurile Rusiei…Michio Hoshino e numele lui. Pe 6 august 1996 a fost atacat de un urs si ucis.Avea  44 de ani…Au ramas o multime de fotografii care inca fac inconjurul lumii. Una insa ramine supusa unei semi-cenzuri, e rar difuzata si adeseori cei care o publica ii pun autenticitatea sub semnul intrebarii…Ultima fotografie gasita in aparatul foto a lui Michio Hoshino…In ultima clipa, ultimul lui gest a fost sa apese butonul aparatului de fotografiat….La 8 august 2008, autoritatile locale din Alaska au dezvelit un monument in memoria celui care a fost Michio Hoshino. Momentul ales nu a fost intamplator, comemorarea avand loc in aceeasi zi si aceeasi luna in care artistul si-a pierdut viata. De asemenea, Muzeul Nordului din cadrul Universitatii din Alaska gazduieste o expozitie permanenta de fotografie a japonezului.

          Priviti ultima fotografie, facuta cu citeva secunde inaintea mortii….Michio a fost ucis de un urs dupa ce s-a dedicat ani de zile studiului ursilor grizzly…

 

      

   

Acest articol a fost publicat în Scrise cu negru. Salvează legătura permanentă.